Panel históriák -Menő vagy ciki panelben élni?

Biztos te is rengetegszer hallottad már azt a kifejezést, hogy “panelproli” vagy talán olyan is volt már, hogy szégyellted bevallani, hogy te egy ilyen panelnek mondott kégliben tengeted mindennapjaid.

“Áh, én soha nem költöznék panelbe”, a tégla lakás, na az a tuti, kész, pont. De tényleg olyan rossz panelban élni? Ennek nézünk most utána!

Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Illeték ingatlanvásárlás esetén

 Amennyiben ingatlant vásárolunk akkor vagyonszerzési illetéket kell fizetnünk utána.

Lakóingatlanok estén az illeték mértéke egységesen 4%.

Kivételt képez az az eset amennyiben ez az első ingatlanunk. Akkor 15 MFt értékig illetékmentesek vagyunk, a 15 MFt-ot meghaladó részre pedig 2% illetéket kell megfizetni. Ezen illetéket az adóhatóság szabja ki és ezt követően kell a megadott határidőn belül megfizetni.

Kivételt képez az is ha volt az elmúlt 365 napban (adásvételi dátuma számít) ingatlan értékesítésünk. Ebben az esetben csak ha nagyobb értékű lakóingatlant vásároltunk akkor kell a különbözet után megfizetni a 4%-os vagyonszerzési illetéket.

Illetékek ingatlan eladása esetén

Amennyiben Ön magánszemélyként ingatlant ad el az eladásból jövedelme származik. Ezen jövedelem után Személyi Jövedelem Adót (SZJA) kell fizetnie. Az SZJA mértéke 15 %

A befizetendő SZJA mértéke több tényezőtől függ. Ezek adják ki az adóalapot amelynek 15%-át be kell fizetni az eladás után:

  • Az ingatlan vételi és eladási ára közötti különbség
  • Bizonyos, az ingatlannal kapcsolatban felmerült (elszámolható) költségek. Pld. az ingatlan közvetítőnek kifizetett sikerdíj számlája is adóalap csökkentő, ahogy a számlával igazolható felújítási díjak is, stb.
  • A vásárlástól eltelt idő

Csak az 5 éven belül vásárolt, és eladásra került ingatlanok után kell adót fizetni. Az ilyenkor befizetendó adó az ingatlan vásárlástól eltelt idővel arányosan, évente csökken.

A nulladik és az első évbeni eladás esetén a nyereség 100%-a az adóalap

A második évbeni eladás esetén a nyereség 90%-a az adóalap

A harmadik évbeni eladás esetén a nyereség 60%-a az adóalap

A negyedik évbeni eladás esetén a nyereség 30%-a az adóalap

Az ötödik évbeni eladás esetén a nyereség 0%-a az adóalap, azaz adómentes jövedelemnek tekinthetjük a teljes bevételünket.

Az itt keletkezett befizetendő adót abban az esetben nem kell megfizetni ha az elmúlt egy évben vásároltunk ingatlant (itt a vett ingatlan árát kivonjuk az eladott ingatlan költségekkel csökkentet árából és csak a fennmaradó részre kell a rá eső illetéket megfizetni) Illetve vissza lehet igényelni a befizetett adónkat ha a következő egy évben újabb ingatlant vásárolunk (itt is csak a vásárolt ingatlan értékéig csökkenthető az adóalapunk és igényelhető vissza a befizetett adónk)

Az adó megfizetésének az ideje a következő évi adóbevallásunk idején esedékes.