fbpx

Biztos te is rengetegszer hallottad már azt a kifejezést, hogy „panelproli” vagy talán olyan is volt már, hogy szégyellted bevallani, hogy te egy ilyen panelnek mondott kégliben tengeted mindennapjaid.

„Áh, én soha nem költöznék panelbe”, a tégla lakás, na az a tuti, kész, pont. De tényleg olyan rossz panelban élni? Ennek nézünk most utána!

Mi az a panel lakás?

Pontos meghatározás olvasható a Wikipédián, röviden előre gyártott vasbeton elemekből készült épület, épületegyüttes. Kedvelt építési mód volt hazánkban, hiszen gyorsan sok lakást lehetett így elkészíteni.

Paneltörténelem

Nem csak hazánkban volt elterjedt építési mód, hanem Szovjetunióban, Csehszlovákiában is. Szovjetunióban azonban inkább a vicc kategóriába soroltál ezeket a lakásokat, hiszen a belmagasság nem haladta meg a 230 centimétert.

Szerencsére annyira nem jött be ez a szovjet megoldás, ezért Magyarországon nem pont ilyen panelek épültek, belmagasságuk általában 265 centiméter. Az első panel 1959-ben épült Dunaújvárosban, majd ezt követte a 60-as években épült József Attila lakótelep. Az 1970-es években aztán szép sorban épültek a lakótömbök, 788 000 panel épült fel. A lakások elmaradhatatlan tartozéka volt a mai szemmel már nem túl szép konyha, és gardrób is. Vagy elég csak a rácsos kádra gondolni, aki járt már régi panelben, tudja miről beszélek. Ezek viszont már a múltú, elég kevés panelt találsz, ahol még a régi konyhabútor éktelenkedik, helyére mai igényeknek megfelelők kerültek, mint ahogy a fürdőből is eltűnnek a régi kádak. Nem ritka a sarokkádas fürdő sem. A kardinális kérdés pedig: igen, a wc külön helyiségben kapott helyet.

Előnyök, hátrányok

Nem, semmi csodálkozni való nincs, igenis vannak előnyei is egy panel lakásnak. Sok fejben az a kép él, hogy egy panelben lakni drága, télen hideg van, nyáron meleg, és nem utolsó sorban mindent tudsz a szomszédokról, alattad, feletted, melletted. Na meg az a sok ember, ott összezsúfolva! Tény, hogy aki túlságosan magának való, nagy tereket kedvelő egyénnek érzi magát, nem a legjobb választás egy panel lakás.  Aki világ életében családi, kertes házban lakott, neki nagyon furcsa és nehéz lesz megszokni. Ez a feeling más lesz. A külseje sem a legszebb, bár a szigetelteknél már jobb ránézni, de valld be őszintén mikor nézegeted kívülről a lakásodat?

De hogy miért jó?

Megnyugtatlak, nem a legszegényebb réteg választja otthonául ezeket a vasbeton teremtményeket, már nem. Az utóbbi években pedig ugrásszerűen megnőtt az érdeklődés irányukba, s ezáltal az áruk is. Egy budai kerületben aligha találsz 16-20M Ft-nál olcsóbb 2 szobásat! Általában egy panel alapterülete adott, nagyon nem tudsz rajta változtatni, a vasbeton erősen ellenáll, de azért lehet látni érdekes, kihívást jelentő megoldásokat. Ebből kifolyólag viszont berendezni sem túl bonyolult, semmi ovális falrész, nehezen kihasználható tér. Itt minden négyzet-centimétert hasznosítani tudsz. Vannak is olyan tulajdonosok, akik nem is hagynak semmit szabadon,ezt mondjuk nem annyira ajánlom, túlzsúfolt lesz a lakásod. Némi bogarászás után olyan panel költeményekre bukkanhatsz a világhálón, amitől rögtön megjön a kedved egy panelhoz.

Visszatérve arra, hogy miért is jó. Az elmúlt években és napjainkban is sok figyelmet szentelnek a panellakások korszerűsítésére, modernizálásra. Többek között lassan már az egyik legköltséghatékonyabb fenntartású lakássá válik. Egyedi, mérhető és szabályozható fűtés, új nyílászárók, szigetelések. Eddig nagyon kevés esetben hallottam azt, hogy ezek a tényezők nem csökkentették a rezsit. Tehát a drága fenntartás gondolat kilőve. Sok esetben (vagy a legtöbb) ezeket a házakat parkok, játszóterek, zöld területek veszik körül. Ez teljesen ideális környezet  kisgyerekeseknek, kutyásoknak. Általában a közelben biztos, hogy van egy kisbolt, vagy akár nagyobb is, ahol a napi bevásárlások megejthetők, vagy ha csak lemaradt valami le lehet ugrani. A parkolást is sok helyen ingyen biztosítják a lakótelepek körül. Tervezhető költségek, egyedileg mérhető fogyasztások, kell ennél több?

Olyanok is szívesen költöznek panelbe, akik nem akarnak kertet ápolni, gondozni. Vannak egészen bájos, csendes és magas színvonalú környéken is panelok, persze oda szinte csak kihalásos alapon lehet bejutni, nem akar senki elköltözni.

A szigetelés részben megoldja az áthallási problémákat is, de az tény, hogyha panelben felújít a szomszéd, azt hallani fogod. Talán ez az egy, amit a hátrányokhoz tudok íni. Nem sok.

Összességében tehát elmondható, hogy panelben élni egyáltalán nem ciki, sőt inkább menő! Aki pedig nem hiszi, próbálja ki!

Itt láthatsz pár ízlésesen felújított panelt:

http://lakbermagazin.hu/panellakas/2659-45m2-es-panellakas-remek-berendezese-ketszobas-legenylakas-modern-vilagos-dekoracioja-hangsulyos-zoldekkel.html